Proti zamenjavi Aljaževega stolpa s kopijo

 

 

Darilo s pentljico NOVO NA MOJEM BLOGU! BLOGA VAM NI VEČ TREBA BRATI. PREPROSTO GA LAHKO POSLUŠATE TULE. DA PA VAM MED MOJO PRIPOVEDJO NE BO DOLGČAS,SI LAHKO MED POSLUŠANJEM OGLEDATE SLIKE Z VZPONA ČEZ SEVERNO TRIGLAVSKO STENO PO SLOVENSKI SMERI.

 

      

 

 

 

Triglav v vsej svoji lepoti

 

Triglav, gora, ki je za ljudstvo pod njegovo mogočno Steno že od nekdaj več kot le božanstvo. Dovolj se pne visoko, da bi se lahko pravičnik spustil na njegov vrh in s tod oprezal na povodenj krivic in uklonjen hrbet, ki ga je tu človek stoletja nastavljal tujemu gospodarju. Tujce, zemlje lačne, na videz nič ni moglo ustaviti. Tekmovali so med seboj komu bo uspelo odrezati še poslednjo zaplato zemlje pod Triglavom. Kri je lila, kri je deževala! Prav v času, ko so na slovenskem govorili skorajda le še nemško, italijansko in madžarsko, se je našel pogumen mož, ki je prav pred očmi osvajalcev trdno vzravnal svoj hrbet. To je bil Jakob Aljaž. Še pred prelomom v najbolj krvavo stoletje v zgodovini (ne)človeštva, ko je prav ta isti človek, ki si je drznil pleniti po svetem območju v varstvu Triglava s svojimi ostudnimi dejanji zavrgel človeško identiteto. Ne, to ni bil človek! In Aljaž je to vedel. Na vrhu Triglava je kupil košček zemlje, celih 2863.5 m višje od valov Slovenskega morja in na njem postavil stolp- edinstven spomenik, ki je okupatorjem dal vedeti, da zgubljajo čas na napačni zemlji. Na zemlji, ki se ne bo dala poteptati pod težkimi škornji.

 

Aljažev dom v Vratih

 

Minilo je stoletje in stolp je še vedno stal, ni se zobu časa dal. Stal je napačna beseda, preveč statična. Stolp je bil. S svojo pojavo visoko nad sovražnikom je hrabril Slovence, da so si v osamosvojitveni vojni priborili svojo lastno državo. Triglav s svojim stolpom je dokončno zmagal. Za nagrado ga od tega dne krasi slovenska zastava.

 

  

Ponosen – vedno znova na strehi Slovenije

 

Žal pa ta sestavek ne pišem ob kaki obletnici samostojnosti, ampak ob zgražanju nad nameravano skrunitvijo Aljaževe zapuščine. Pa ta ne prihaja s strani kakega neuravnovešenega vandala. Vandalizem je bil sprejet v samem vodstvu Planinske zveze Slovenije. V Mojstrani bodo drugo leto odprli Planinski muzej. Po mnenju predsednika PZS muzej potrebuje "Mono Liso" -nekakšnega paradnega konja zaradi katerega bodo ljudje drli v muzej. Ja, uganili ste, da je to sam Aljažev stolp! Za PZS so zgolj ekonomski interesi opravičljiv razlog, da se odstrani simbol slovenstva z vrha Triglava. Nič ni čudno, da se je nekoč eni vodilnih slovenskih organizacij, prepolovilo članstvo. V trenutko od objave vesti so se pojavila številna zgražanja, nestrinjanja. Nima pa PZS denarja za obnovo tega kulturnega spomenika. To delo že vrsto let (popolnoma zastonj in na lastne stroške) opravljajo prostovoljci – Prijatelji Triglava.

 

Res je božanstvo

 

 

Tudi sam sprva nisem mogel verjeti kaj slišim. Sem mnenja, da noben še tako dober ponaredek  (original namreč nameravajo zamenjati s kopijo) ne more nadomestiti duše originala. Slovenci bomo s premestitvijo stolpa zgubili pomemben nacionalen simbol in občutek imam, da se bo s tem tudi del nas prestavil v muzej.

 

 

Tudi moja vas Ljubno domuje v kraljestvu Triglava

 

Zato nisem dolgo stal križem rok in na spletnem portalu Facebook odprl peticijo kjer zbiram "podpise" "Proti zamenjavi originalnega Aljaževega stolpa s kopijo".  Odziv je bil dober in predvsem pozitiven. V le šestih dneh sem zbral prek 1000 podpisov. Danes sem podpise poslal  Francu Ekaraju, predsedniku PZS. Bom zelo presenečen, če bom dobil odziv.

 

 

Triglavska severna stena in njen osvajalec

 

Spomnimo se samo, da je prav isti mož pred časom z odlokom prepovedal uporabo besede "gorništvo" in vseh njenih izpeljank. Tudi takrat je bilo prisotno ogorčenje in zasmehovanje primitivne odločitve. Prepričan sem da imajo v vodstvu PZS precej pomembnejšega in svojim kvalifikacijam primernega dela. "Le čevlje sodi naj Kopitar," bi dejal Prešeren. PZS je s tem očitno hotela posredno zaslužiti, saj bi besedo "gorništvo" nadomestili z besedo "planinstvo" in bi te besede vselej delale "reklamo" organizaciji. Drugega smisla v tem odloku, razen popolnega idiotizma, ne vidim.

 

Pismo se glasi takole:

 

Spoštovani Predsednik PZS!

Sem prostovoljni vodnik PZS in v veselje mi je delati v organizaciji, v kateri se vsak po svojih močeh, eni bolj in drugi manj uspešno trudimo za razvoj planinstva na slovenskem. Žal pa ugotavljam, da je ena izmed manj uspešnih potez Vaš predlog o zamenjavi Aljaževega stolpa na Triglavu. V slovenskem planinskem prostoru je ta pobuda povzročila val ogorčenj, prišlo je celo že do vsaj enega odstopa vidnega člana PZS na vidni in pomembni funkciji, negativna nastrojenost proti takšnemu predlogu pa je več kot očitna, saj zagovornikov predloga (ponovno) praktično ni. Trend upadanja članstva v PZS se je s tem vašim predlogom še nekoliko pospešil..

Slovenci smo ponosen narod, ponosni smo na Aljažev prispevek na vrhu Triglava in znamo ceniti njegov pomen. Zato Vas v imenu mnogih somišljenikov pozivam, da Vašo namero prekličete. Na spletu sem odprl spletno peticijo kjer smo zgolj v šestih dneh zbrali več kot 1000 podpisov proti zamenjavi stolpa s kopijo! Predlagam, da si pogledate vse te razočarane obraze. Med njimi so tudi nekateri znani Slovenci in politiki.

 

Triglavski dom na Kredarici

Prijatelji, Slovenci, prosim pomagajte zaščiti Aljažev stolp, naš nacionalni simbol in se pridružite tisočim podpisnikov na Facebooku. http://www.facebook.com/group.php?gid=214001980514&ref=mf

 

Zraven povabite znance, prijatelje, politike, veljake. Le tako nam bo uspelo! V Kolikor Facebooka ne marate (jaz tudi ne preveč), lahko vseeno oddate svoj glas tako da mi pošljete svoj glas na e-mail: bojan.ambrozic@hotmail.com. Zaželeno je  ( ni pa obvezno) da zraven navedete še kak komentar.

Kot zanimivost: trenutno se povprečju 24 ur vsako uro priključi 8 novih članov. Dobrodošli! S tako hitrostjo bo trajalo dobrih 28 let, da se bo k skupini priključil prav vsak sleheren Slovenec. Če pa bo članstvo naraščalo s tempom najbolj aktivne ure bomo kompletni v slabih 8 letih. Pa naj še kdo reče, da nas je Slovencev malo!

 

 

V zvezi s Triglavom seveda tudi – zdravilo – triglavska roža ne sme manjkati

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Rdeče ustnice Moji pobudi je sledil kar dober medijski odziv: 

 

 

Članka v Slovenskih novicah in Gorenjskem glasu

 

 Lep zavedni gorniški pozdrav

 

Bojan Ambrožič

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.